Преса

Вестниците на 23.03.2012 г.: Върнаха ключовете на изгонено семейство, 9 години за убийца

Пресата на 23.03.2012 г.Темата за изгоненото семейство от социалните блокчета на ул. „Георги Кирков“ в Хасково е водеща и за двата хасковски вестника.  „Върнаха ключовете на изгонено семейство“ – водещата тема на «Хасковска Марица». Славка, Дамян и 9-годишният им син Златко получиха обратно ключовете от запечатания си апартамент и отново обитават жилището си в блокчетата за социално слаби на ул.  „Георги Кирков“ в Хасково. До щастливата развръзка се стигна след като семейството разговаря с кмета – инж. Георги Иванов и подписа нотариално заверена декларация, че е запознато с Правилника за ползване на общинска собственост. „Гонят едни, връщат други в блокчетата за бедни“, пише „Новинар юг“. Две семейства получиха от общината заповеди за извеждане от блокчетата за социално слаби на ул. „Георги Кирков“. След получена в общината писмена жалба от съседи заповедта бе връчена на Таня и Павел Павлови. Миналата събота семейството се е изнесло. В жалбата, под която са се подписали 10 души, комшиите се оплакват до кмета на общината от редовни запои, вдигане на шум посред нощ и неподдържане на общите жилищни площи. Семейството все още не си е платило и наема за 3 месеца назад – 160 лв. Това съобщи вчера Нуршен Малкоч, директор на „Общинска собственост“. Тя уточни, че в последните месеци заради семейство Павлови 5 пъти е викана и полиция от съседите.

За присъдата на Хасковският окръжен съд, който прати за 9 години зад решетките украинката, убила преди 15 години любовника си в село Добрич, пишат днес вестниците.“Оставям се на Бог и Съда. Не мога да върна времето. Осъзнавам, че трябваше да се предам на полицията веднага, след като извърших престъплението. Наистина нямах користни цели и не исках да убивам Андрей, исках да докажа само, че не съм беззащитна, затова взех оръжието. Докато се укривах, се срещнах с прекрасни хора. Те ме накараха да се осъзная, че светът не се върти около мен. Съжалявам“, заяви Екатерина в своя защита и при правото си на последна дума. Двата вестника припомнят за инцидента от август 1997 г. Тогава Екатерина и 52-годишният Андрей Андреев имали връзка, въпреки че и двамата си имали съпрузи. В нощта на убийството двамата се срещнали в помощна постройка в селото, където си подредили трапеза и си сложили за пийване и хапване. Андрей дори си оставил на масата пистолета „Макаров“, свалил си от ръцете златните пръстени. Двамата, обаче нещо се скарали. Украинката скочила и извадила от дамската си чанта друг пистолет „Макаров“ и простреляла няколко пъти мъжа. Пистолетът, с който застреляла Андрей, го взела от приятел на съпруга си под претекст, че иска да сплаши някой длъжник, стана ясно в съдебната зала

„ОбС шеф против вдигането наемите на земеделската земя“ – дописка от страниците на „Новинар юг“. Председателят на Общински съвет – Димитровград Стефан Димитров заяви вчера, че е категорично против увеличението на наемните цени на имотите – общинска собственост. Той коментира, че в една от докладните, които предстоят да бъдат разгледани на сесията идния четвъртък, кметът Иво Димов е заявил намерение да завиши наемите на земеделските земи, мерите и пасищата. По думите на Димов увеличението не е драстично – между 60 ст. и 3.70 лв. на декар или до 10% в зависимост от категорията на земята. Според шефа на ОбС обаче за земеделските производители и това е много, като се има предвид трудната икономическа ситуация в страната.

„Ръст на безработните пред пенсия“ – дописка от страниците на ежедневника. Нараства броя на безработните над 55 г. 136 от новите 410, записани на борсата на труда през февруари, са хора, приближаващи се до пенсионна възраст, сочат данните на Регионална дирекция „Служба по заетостта“. Общо 12 826 са безработните в Хасковска област през втория месец на 2012 г. 4383 от тях, или 34.2%, са хора над 50 години, което засилва тревожната тенденция

„Хасково тегли нов кредит от 500 хил. лева“ – информира ежедневникът. Краткосрочен кредит до 500 000 лв. да ползва общината за покриване на временния недостиг от финансови средства. Това предлага в докладна записка до ОбС кметът Георги Иванов. С новия револвиращ заем ще се осигури ритмичност в приоритетните плащания по бюджета на общината, посочва в предложението си градоначалникът.

„Новинар юг“ и „Хасковска Марица“ пишат и за генералната репетиция вчера в Хасково за 50-хилядно българско хоро, с което Елица Тодорова ще кандидатства за Рекордите на Гинес.  4 автобуса с деца от тукашните фолклорни ансамбли най-вероятно ще се включат в най-голямото българско хоро. да се кандидатства за Рекордите на Гинес. 70 танцьори, най-малките от които са едва на 5 г., посрещнаха с овации и скандирания Елица на пл. „Свобода“. Тя им поднесе пита – дар от техни връстници от Пловдив. Те поведоха дългото хоро до Камбанарията и Монумента на Св. Богородица. Мястото за снимки бе съобразено и с факта, че Статуята на Девата е със сертификат от Гинес за най-голямо изображение на Божията майка.

„Пръстенът на Лютица“ украси фермерска ръка“ – тема от страниците на „Новинар юг“. Първият „Пръстен на Лютица“ ще носи фермерът Златил Хаджиев. На официална церемония днес му беше връчена реплика на украшението, което е намерено при разкопки на Мраморния град през миналата година. Хаджиев получава наградата заради помощта, която оказва на археолозите. Още в самото начало на разкопките на крепостта Лютица той приютява експедицията, после им оказва съдействие с транспорт и техника.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button