Преса

Вестниците на 30.03.2012 г.: 180 г. затвор за Данаил и Живко, 5 часа се дърлиха в ОбС – Димитровград

Пресата на 30.03.2012 г.„Искат 180 г. затвор за Данаил и Живко“ – пише над челото си днес „Новинар юг“.  Наказание от 180 г. за Данаил Георгиев и братовчед му Живко Желев ще поискат роднините на шестимата сгазени младежи от миналогодишния Черен Великден в Симеоновград. Вчера Хасковският окръжен съд отложи следващото заседание по делото за 3 май. Конституираните като частни обвинители близки на убитите в свирепата катастрофа тийнейджъри настояват за всеки труп на подсъдимите Живко и Данаил да бъдат дадени по 15 г. затвор, което е максималното наказание по повдигнатото обвинение. Това прави по 90 г. за всеки от двамата. Според българското законодателство няма как да се случи точно така, защото при доказване на вина се дава едно общо максимално наказание. Хипотетично погледнато, в случая то е 15 години лишаване от свобода, коментираха юристи.

„Приемна майка – основен поминък в Динево“ – водещата тема на „Хасковска Марица“. Професия приемна майка е на път да се превърне в основен поминък в хасковското село Динево. Освен досегашните 5 приемни майки, които взеха за отглеждане деца от дома, още 4 жени от селото са кандидатствали, каза кметицата Димитрия Желева. Три от бъдещите майки искали да приемат за отглеждане в дома си по две деца. До средата на април се очаква това да стане факт. Така приемните семейства в селото ще станат твърдо 9, а взетите за отглеждане деца 12.

„Дядо Николай си сменя наместника“ – така открива броя си „Новинар юг“. Протойерей Георги Тодев от димитровградския храм „Свети Димитър“ ще е новият архиерейски наместник на Хасковска и Кърджалийска област. Той сменя на отец Антоний Енев от хасковския храм „Света Богородица“.  По информация на новинар отец Георги е бил предложен за поста лично от Пловдивския митрополит Николай. Вече е подписана и заповедта за рокадата в епархията. Дотук се стигна, след като отец Антоний е подал молба за освобождаване от поста, който заема от четвърт век. Той ще остане редови свещеник в „Св. Богородица“. Днес от митрополията се очаква да пристигнат ревизори, които да опишат текущото състояние на енорията. В понеделник пък дядо Николай ще беседва с настоящия и бъдещия наместник по времето на конференция в Пловдив.

„9 бригади срещу кражби на вода пуска ВиК“ – информира „Хасковска Марица“. 9 бригади срещу кражби на вода сформира ВиК Хасково. Групите ще бъдат разпределени по всички райони на територията на хасковското водно дружество. Спецконтролите ще ходят на нарочни проверки по къщи и дворове на абонати и ще проверяват за незаконни изводи. Обикновено от април почвали големите кражби на питейна вода, която се разходвала за поливане на посеви в дворовете, миене на коли и други.

Двата хасковски вестника отделят място за вчерашната сесия на Общински съвет – Димитровград „5 часа се дърлиха в ОбС – Димитровград“, пише «Хасковска Марица». Близо 5 часа заседава ОбС, разглеждайки 47 докладни. Продължителното заседание мина в безсмислени пререкания и демонстрация на знания в различни области – от земеделието, европейските директиви, правото, до граматиката. Докладната на кмета Иво Димов за вдигане на таксите за земеделските имоти,общинска собственост, предизвика спор за категорията на земята. Наложи се Димов да обяснява на земеделеца Данчо Данев, че в областта няма земя първа категория. „Театърът отложи кризисния център в Димитровград“ – заглавието в „Новинар юг“.  Общината се отказва от изграждането на кризисен център, въпреки че спечели проект по „Красива България“, за да може с отпуснатите пари да се ремонтира театъра. Това стана ясно на вчерашното заседание на местния парламент. Западната част на храма на Мелпомена се руши и според общинския съветник и служител на театъра Калина Монева спешно трябва да се отпуснат пари за отстраняване на проблема.

„100-годишнината от Балканската война – край паметника на 10-и Родопски полк?“ – дописка от първа страница на „Новинар юг“.  Паметникът на Незнайния войн в областният град да се превърне в център за отбелязване на 100-годишнината от началото на Балканската война. Това предложи губернаторката Ирена Узунова в София на заседание на националния инициативен комитет по организация на тържествата. Хасково получи горещата подкрепа на директора на НИМ Божидар Димитров и генерал-лейтенант Стоян Топалов, председател на Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Градът на 10-и Родопски полк се конкурира за център на честванията с Благоевград и Стара Загора. Първата кандидатура най-вероятно ще отпадне, защото там бяха тържествата по повод 90-годишнината от събитието. Стара Загора обаче претендира, че цар Фердинанд от влака на тамошната гара е обявил началото на войната и затова било редно при тях да бъдат честванията.

„9-а жертва: студент уби 20-годишен при челен удар“ – алармира вестникът.  Войната по пътищата в региона взе вчера деветата си жертва за тази година, след като турски студент се заби челно с пежо във фолксваген, съобщиха от полицията. В инцидента е загинал 20-годишният Реджеб от хасковското село Стамболийски, шофьор на немското возило. Двамата пътуващи във фолксвагена също са ранени.

„Пияна се подпали в леглото си с цигара“
– пише над челото си „Хасковска Марица“. Става въпрос за 67-годишна трудноподвижна димитровградчанка, която е пострадала при пожар в жилището си.  В момента на инцидента жената е била в нетрезво състояние и е пушила.  Огънят е възникнал от незагасена цигара, която подпалила дюшека на леглото на пострадалата.  Жената е с изгаряния по краката, но без опасност за живота.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button