Преса

Вестниците на 02.04.2012: Бисерчани съдят държавата за пари. Пачеманова – замкмет на Симеоновград

Вестниците в Хасково на 02.04.2012„Разкопаването – по-скъпо от скрапа“ – водещата тема на „Новинар Юг“. Десетки километра негодни стоманени тръби за поливане в областта с тегло неколкостотин тона ще бъдат извадени и нарязани за скрап. Приходите отиват в „Напоителни системи“. От миналата седмица машини разкопават 20-километров тръбопровод, положен в земята през 80-те години, чрез който пълнели „Тракиец“ с вода, идваща от Караман тепе, Ябълково, в гарвановския язовир и от там – до най-големия в общината. Разкопаването на тръбите ще струва повече от скрапа, коментира екшефът на общинската поземлена комисия в Хасково Йордан Атанасов. По негови думи изваждането ще доведе до сериозен разход, който няма да може да се избие с продажбата.

„В Бисер наемат адвокати, искат обезщетения“ – над главата на вестника. 12 души от Бисер са разговаряли с известния адвокат Марин Марковски и сина му Димитър, за да търсят обезщетение от държавата чрез съда. Двамата дошли в селото миналата седмица. Обяснили на хората, пострадали от потопа, че могат да съдят държавата за щетите. Адвокатите заявили, че на този етап тези, които решат да водят дела, няма да им плащат нищо предварително. Едва когато процесите приключат, тогава ще искат хонорар.

„Пускат паяците в Хасково през тази седмица, местят паркинга“. Паяците пак ще вдигат автомобили в областния град от тази седмица. Наказателният паркинг ще се намира на булевард „Съединение“ до „Химмаш“, в района, където обръщат тролеите. Досега прибираха колите нарушители пред площадка „Спартак“.

„Съветник в Харманли стана заместник-кмет на Симеоновград“ – водещата тема на „Хасковска Марица“. Наталия Пачеманова, която е общински съветник в Харманли, е новият зам.- кмет на Симеоновград. Според информирани източници, тя е назначена в петък и няма намерение да напусне ОбС-Харманли, където се явява яка опозиция на кмета Михаил Лисков. Съвместяването на двете функции не е забранено от Закона за местното самоуправление и местната администрация, но Пачеманова вероятно ще е единствената, която управлява в една община и решава съдбата с гласа си в ОбС – на друга.

„ЕВН иска скок на тока с 4.2 процента“ – средно с 4.2 на сто да поскъпне електроенергията за битови и стопански абонати, иска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ЕВН. Предложението на компанията е внесено в държавния регулатор, поскъпването се очаква от 1 юли т.г.

„Готвят бившето ОУ „Христо Ботев“ за ВУЗ“ – дописка от сесията на общинския съвет в петък. Размяна на остри реплики между кмета Георги Иванов и съветникът от ГЕРБ Антон Иванов предизвика докладната с искане на нов револвиращ кредит от 500 хил.лв. Средствата са необходими на Община Хасково за оборотни средства и като резерв за разплащания, ако се яви временен недостиг. Вече 11 г. поред общината тегли подобен кредит, като парите се връщат веднага, когато има постъпления от местни данъци и такси. Този заем би формирал дълг само ако се усвои. Антон Иванов обаче възрази с аргумента, че ако се изтегли този кредит, ще се наруши Закона за общинския дълг, според който задълженията не могат да надхвърлят повече от 15 процента приходите.

„Почетоха паметта на загинали граничари“. Паметта на загиналите трима граничари в бой с нарушителите на държавната граница преди 60 г., бе почетена в с. Вълче поле, община Любимец. На 31 март преди 60 години, на връх Сарабурун край селото, на граничната бразда, загиват Стоил Косовски, Асен Илиев и Георги Стоименов. През 1982 г. в тяхна чест е издигнат паметник в центъра на Вълче поле.

„Бездомникът Йордан с нова инвалидна количка“ – Георгиев се сдоби с нова инвалидна количка. Придобивката му е дарена от дирекцията за Социално подпомагане, седмица след като мъжът без крака остана и без количка, при пожар.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button