Преса

Вестниците на 18.04.2012 г.: Орлов дол храни с бизонско ЕС, ТЕЦ добива ток от отпадъчна дървесина

Пресата на 18.04.2012 г.„Орлов дол храни с бизонско ЕС“ – така открива броя си „Новинар юг“. С 250 бизона вече може да се похвали единствената ферма на Балканския полуостров в тополовградското село. Последната партида животни пристигна преди няколко седмици от Белгия – 35 едногодишни бизона на цена от около 2000 евро. За сравнение големите мъжки за разплод могат да стигнат и до 10 000. Женска на 3-4 г. се търгува за 3000-4000 евро. Бизоните в тополовградското село се отглеждат за месо и от тази година ще започне износът му за Австрия и Германия. Месото е много полезно – диетично, с високо съдържание на селен и желязо и много витамини.

Полезна и безопасна е и миницентралата, която ще се строи в Южна индустриална зона, пише „Хасковска Марица“. „ТЕЦ добива ток от отпадъчна дървесина“ е водещата публикация на вестника. Мини ТЕЦ за производството на електрическа и топлинна
енергия от отпадъчна дървесина ще се изгражда в Южна индустриална зона на Хасково. Централата ще е с капацитет от 1000 KW. Тя ще работи на принципа на термохимичната газификация на биомаса, при което се произвежда нискокалоричен
газ, който се използва от двигатели с вътрешно горене. Работата на мини централата няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда, смятат специалистите от РИОСВ.

Двата хасковски ежедневника информират за започващото днес 40-то издание на литературните дни „Южна пролет“. Огънят на „Южна пролет“, ще запали носителят на „Пегас“ от 2007 г. – Сибила Алексова. По-късно вечерта, в КДК е нейната лауреатска вечер. Афишът за първия ден включва още фотоизложба за историята на форума в РБ „Христо Смирненски“, изложба – плакат на Жени Тенева с участието на Акустично джаз- трио – Димитровград и творческа вечер на писателя, драматург и сценарист Христо Бойчев

Обща за двата вестника е и темата за паяците, които от вчера отново търсят из хасковските улици неправилно паркирали автомобили. Два паяка вдигат неправилно паркирани автомобили в областния град. Останалите два репатриращи автомобила са готови за работа и в следващите дни ще тръгне още един от тях. Четвъртият най-вероятно ще стои в резерв, но ще влезе в действие, ако нарушенията зачестят.   В първия ден от акцията се оказа, че нарушителите не са чак толкова много. За около 2-3 часа бяха „прибрани“ 4 автомобила, останалите шофьори бяха изрядни.

Изрядни са и местните данъкоплатци, които се редят на опашка пред касите на „Общински приходи“, за да си платят данъците с 5% отстъпка, пише „Хасковска Марица“. За ползване на отстъпката от данък сгради, такса битови отпадъци и данък МПС остават 9 работни дни. Пред гишетата винаги има опашки, очакваме големия наплив в края на периода, който е 2 май, включително. Това заяви шефът на дирекция „Общински приходи“ Димо Маринов. Отстъпката се ползва, ако се плати накуп целият дължим за годината налог.

Вестниците днес не пропускат и  спортните успехи на сестри Стоеви. Те стартираха с две победи европейското по бадминтон за жени. Най-напред двете постигнаха успех на двойки в Карлскрона. Те надиграха в първия кръг  швейцарския тандем Марион Грубер и Саня Херциг с 21:10, 21:15 за 26 минути. В следващия кръг сестрите излизат срещу Аири Микела и Джени Нистрьом от Финландия. Стефани записа успех и на сингъл срещу норвежката Сара Кверно. Българката спечели първия гейм с 23:21. Във втория скандинавката поведе. Стигна се до 12:8 в полза на Кверно, след което настъпи обратът. Стефани наниза шест поредни точки и поведе с 14:12. Скоро съпротивата на норвежката беше сломена, а Стефани спечели с 21:16. „Хасковска Марица“ и „Новинар юг“ не пропускат успеха на възпитаниците на Спортен клуб по борба Димитровград и  Клуб по аеробика „Виолена“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button