Преса

Вестниците на 27.04.2012: 2,8 милиона събрани за Бисер, първата къща за Илинден

Вестниците в Хасково на 27.04.2012Първата копка за новите къщи в харманлийското село Бисер са водеща тема и за двата хасковски ежедневника днес.

„2,8 милиона лева събрани за Бисер“, пише „Хасковска Марица“. Близо 2.8 млн. лв. са събрани за възстановяване на пострадалото от потопа с. Бисер. Парите не стигат да се построят наново 56 къщи. Толкова са напълно разрушените от голямата вълна, ударила селото на 6 февруари т.г. Вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов призова хората да не спират даренията.

„Васеви от Бисер с къща за Илинден“ – заглавието на „Новинар Юг“. На 26 юли новият дом на Васил и Еленка Васеви трябва да е готов. Това е първото семейство, чиято къща ще бъде възстановена. Вече имаме разрешение от Брюксел за бързото усвояване на 4 млн. лв., които са необходими за водопровод, канализация и пречиствателна станция.

„ВиК-Хасково със заплата назад от наводнението“ – от втора страница на вестника. Служителите във ВиК са със заплата назад заради щетите, които наводнението от 6 февруари нанесе на дружеството. Това съобщи вчера управителят инж. Петко Стойчев. “За възстановяването на съоръженията ни сме дали около 460 000 лв. наши пари. Общо щетите ни възлизат на 730 000 лв. От тях 187 000 са за строителни поразии, които могат да почакат. Взехме средствата от тези, предвидени за тока и работните заплати. Затова нашите хора нямат заплата по месец и половина. Сега взеха мартенските, за април ще получат в края на май”, обясни инж. Стойчев.

„90 чужденци работят за 380 българи“ – акцент от „Хасковска Марица“. 90 чужди работници работят колкото 380 българи, заяви Мако Арнаудов, управител на фирма „Макос“ ООД. Строителната фирма спечели проект за изграждане на ТЕЦ Марица изток I край Гълъбово през 2007 г. Първоначално са наети 380 българи, които непрекъснато искали увеличения на заплатите, в същото време свършената работа не била в задоволителни норми, разказа той. Работниците непрекъснато се „скатавали“, пушели цигари, давали си почивки. В крайна сметка работодателят се принудил да наеме чужда работна ръка. Намерил хора от Виетнам и Турция, които работели много организирано и качествено. С тази промяна се оказало, че са необходими само 90 човека, а не първоначалните 380. Необходими са промени, които да позволят лесното наемане на чуждестранни работници, каза той. Вижданията си бизнесменът сподели по време на конференция за подкрепа на регионалната икономика на трансграничния регион Хасково-Одрин.

„Паднали бобри изнервят граждани“ – обърнати контейнери с разпилени отпадъци до тях намират пред жилищата си почти всяка сутрин жители от Хасково. За това алармираха живеещите на бул. „България“ 3 и ул. „Битоля“ 1. Малко след кръстовището, където се пресичат булевардът и улицата, има контейнер, който от близо седмица всяка сутрин е на земята. Отначало хасковлии помислили, че „бобърът“ се обръща умишлено през нощта, но в последствие се оказало, че от едната му страна липсват двете колела. Впоследствие от тежестта на битовите отпадъци, контейнерът сам падал.

„До 15 000 лв. глоба за фирмата, чийто работник загина в трап“, пише „Хасковска Марица“. 51-годишният мъж от Девня, който загина, падайки в изкоп край с. Татарево, е починал от получена фрактура на таза, посттравматичен шок и кръвозагуба. Работникът не е имал сключен трудов договор. Фирмата ще отнесе санкция от 1 500 до 15 000 лв. Отделно, е наказанието за неспазване на правилата за безопасен труд.

„Втори работник на фирмата с тръбите – без трудов договор“, акцентира „Новинар Юг“. Още един работник на “Стоманени тръби Велинови” ООД е бил без трудов договор, станало ясно при проверка на инспекцията по труда след смъртта на 51-годишния Деньо Петров.

„Балнеохотел за 6 млн. лева почнаха в Минерални бани“ – над главата на вестника. Първа копка за изграждането на нов балнеохотел направиха вчера в курортното селище. По план хотелът ще бъде изграден за две години. Инвестицията е за 6 млн. лева, но предполагаме, че стойността ще бъде надхвърлена, казали инвеститорите. Това е най-голямата инвестиция в общината от 1989 година насам, обясни кметът Мюмюн Искендер. В близкото минало е имало сериозни проекти в тази област, но всички са спирали до груб строеж.

„Съдът решава за връзките на мотопистата до месец“ – заглавие на „Хасковска Марица“. Законни ли са връзките към мотопистата, ще се произнесе Хасковският административен съд до месец. Това стана ясно от провелото се вчера заседание, където бе прието заключението по назначената съдебнотехническа експертиза. Бяха изслушани и пледоариите на двете страни. Делото бе заведено след проверка на РДНСК, при която през октомври м. г., бе съставен акт на община Хасково. Тогава стана ясно, че подстъпите, свързващи главния път с мотопистата, са незаконни. Общината заведе дело и в районен съд, където атакува наказателното постановление.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button