Преса

Вестниците на 04.05.2012 г.: 30 митничари на калъп, 22 г.. затвор за Черния Великден

Пресата на 04.05.2012 г.Операция „Митници“ е водеща за двата хасковски ежедневника днес. „30 митничари на калъп“, пише „Новинар юг“ На 8 митничари от граничния пункт с Турция ще бъде искана постоянна мярка за неотклонение – задържане под стража, стана ясно вчера. В сряда късно вечерта МВР проведе на ГКПП операция “Митница“. Първоначално бяха задържани над 30 души. Бе съобщено, че митничарите изнудвали преминаващи пътници. Хората на Ваньо Танов след всяка смяна разпределяли подкупи, които вземали. “В който и джоб да бръкнеш, ще извадиш пари“. Така вътрешният министър Цветан Цветанов описа на пресконференция ситуацията около уличените митничари при акцията, която е била под надзора на Софийската градска прокуратура. „14 бона заработова една смяна на Капитан Андреево“, допълва „Хасковска Марица“. Над 14 000 лв. са били открити в главния митничар и митническия специалист на дежурната смяна на ГКПП „Капитан Андреево“, по време на започналата в сряда вечерта операция „Митница“. Голямата сума била в евро, долари и турски лири. Обяснението било, че парите били намерени в тоалетната на пункта. У други служители на пункта са открити различни суми в евро.

Делото за Черния Великден също е обща тема за двата вестника. Наказание от 12 години затвор получи тази вечер шофьорът от Черния Великден в Симеоновград през 2011-а Данаил Георгиев. С 2 години по-малко зад решетките Хасковският окръжен съд прати братовчед му Живко Желев. Двамата ще трябва да изтърпят наказанието при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Освен това Данаил бе лишен от правото да шофира за 15 години. За 13 г. без книжка остава и Живко, постанови още Темида. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив в 15-дневен срок

„Хасковска Марица“ и „Новинар“ пишат и за открития вчера транзитен център в свиленградското село Пъстрогор. След 4 години най-сетне откриха транзитния център в Пъстрогор. Преди дни бяха отпуснати 931 687 лева, с които да се осигурят условия за функционирането му. Средствата са за заплати на персонала, издръжка и заплащане услугите на преводачи. Старозагорският митрополит Галактион извърши тържественото освещаване на новия обект.  “С откриването на центъра България изпълнява напълно своите ангажименти в процеса на присъединяване към Шенген. То е доказателство, че се стремим към покриването на най-добрите стандарти в областта на международната закрила, въведени от европейското законодателство“, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на церемонията.

Още една обща тема за двата вестника – новата димитровградска автогара. „Курс до Атина е първият от новата автогара“ – заглавието в „Хасковска Марица“. „Новата автогара тръгна с автобус до Атина“, информира „Новинар юг“. Кметът на Димитровград – Иво Димов и концесионерът Деян Георгиев, прерязаха лентата на новоизградената автогара вчера. Новата придобивка за димитровградчани благослови с водосвет архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев. Първият автобус, потеглил от новата автогара, бе на хасковска фирма „Арда Тур“, изпълняваща редовен рейс по линията Хасково – София – Атина.

„Дусман“ с нов договор за 12 млн.. лева“ – пише над челото си днес „Хасковка Марица“. Дусман“ ЕООД ще продължи да приготвя и доставя храни за детските, социалните и здравните заведения в общината. Това става ясно от обявлението за възлагане на обществена поръчка. Тя е на стойност 12 млн. лв. без ДДС и е за срок от 5 г. Фирмата работи в общината от години. Предишният й договор изтече през юни м.г., а през зимата бе обявена новата обществена поръчка. Старият договор бе за същата стойност, припомня вестникът.

„200 камери дебнат за преписвачи на матурите“ – тема от първа страница на „Новинар юг“. 2211 зрелостници ще се явят на задължителния изпит по български език и литература на 21 май. Провеждането на теста ще контролират 406 квестори, разпределени в 166 зали. На второто препитване за завършване на средно образование по избираем предмет ще се явят 2283 човека. На 23 май те ще държат матурата в 201 учебни стаи, където за преписване ще следят 507 квестори. Зрелостните изпити ще се проведат в 22 училища на територията на 11-те общини в областта. Всички стаи са оборудвани с видеонаблюдение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button