Избори 2013

„Модерна България“: Властимащите да защитават интереса на хората

Модерна България„Ние сме тук и настояваме за промяна на системата“, заяви днес водачът на листата на „Модерна България“ за Хасково д-р Людмила Тодорова. „Повече от 20 години на нас се гледа като на избиратели. За нас се сещат единствено по време на избори. Участието на гражданското общество в процедурата на вземане на решения в България почти липсва“, каза още тя.

От Гражданска листа „Модерна България“ настояват хората да участват в правенето на политика, за да бъде тя успешна. Основната причина нещата в България да не се случват е дефицитът на демокрация. „Гражданската позиция е фундаментът на демокрацията. Защото демокрацията се състои от три основни елемента – представителност на избраните властимащи, които да защитават общи интереси, директно участие на гражданите в избора на тези властимащи и механизъм, чрез който гражданите да търсят отговорност от своите избраници. За съжаление в България има пропуск и в трите елемента, а властимащите представляват монополите, а не гражданите“, коментира Женя Пелтекова, която е поставена на второ място в листата на „Модерна България“ за Хасково.

Модерна БългарияЕдно от основните искания на членовете на гражданското движение е да заработи закон за отзоваване на политици, които не са отговорили на очакванията на обществото.

До момента „Модерна България“ е събрало подкрепата на 150 000 граждани за каузата си за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и право на всеки гражданин да сезира Конституционния съд, когато законите нарушават правата му. Именно тази подписка е гръбнакът на гражданското движение на предстоящите избори.

От „Модерна България“ дадоха заявка, че техните депутати ще работят за реален граждански контрол върху политици, закони и монополи. Нещо повече – депутатите на „Модерна България“ няма да стават министри и ще подкрепят само правителство, което се ангажира с изпълнение на мерките от Гражданския манифест за смяна на системата.

Ето и листата на „Модерна България“ за Хасково:
1. д-р Людмила Тодорова, зоо инженер
2. Женя Пелтекова, заклет преводач
3. Андрей Петров, мениджър
4. Даниела Боева, събитиен мениджър
5. Таня Апостолова, счетоводител, филолог
6. Иван Иванов, машинен техник

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button