Избори 2013

Облекчават лицензионните режими и смъкват сроковете

ГЕРБЛицензионните режими трябва да се облекчат, а сроковете за издаване на разрешителни да се намалят. Това е една от целите ни в следващия мандат, обяви на среща с бизнеса в Хасково водачът на листата на партия ГЕРБ за региона Делян Добрев.

Той започна разговора с предприемачите с това, че иска не само да им представи плановете на партията, а и да чуе техните мнения и проблеми. Заедно с Добрев беше и вторият в листата и досегашен директор на НАП Красимир Стефанов.

ГЕРБПредстои със закон да се въведе изискване за точно спазване на сроковете за издаване на разрешителни и ако дадена администрация не го направи ще бъде задължена да върне всички внесени такси, обяви Добрев.

Ние няма да променяме данъчните ставки, защото експерименти в тази посока не са нужни. Всички, които говорят за промяна на данъци, трябва да знаят, че държавата ще изгуби приходи от това, каза бившият икономически министър. Сравнителен анализ с 6 други подобни на България държави от Европейския съюз показва, че при нас фирмите, занимаващи се с търговия са много повече от тези, които произвеждат. Ако тази структура на икономиката се промени, ще има много повече приходи и работни места, така че държавата ще се опита да помага на бизнеса, защото той е този, който осигурява заетост, а не самата държава, обясни Добрев.

ГЕРБКогато преди повече от 4 години направихме анализ на проблемите в данъчната система, се оказа, че ДДС измамите са огромни, затова насочихме усилията си в тази посока и 2 години по-късно можем да отчетем, че те са намалели наполовина, заяви от своя страна Красимир Стефанов. Той каза, че предстои да бъдат променени критериите за ревизии и ще набляга основно на големите фирми, които са около 8 000, а приходите от тях са над 80%. Останалите 300 000 фирми осигуряват едва около 15% от приходите в държавата.

С 20  % на година се увеличават приходите от данъци в бюджета на НАП въпреки световната икономическа криза, подчерта Красимир Стефанов. Това според него се дължи на по-добрата дисциплина за плащането на налози, която въведе правителството на ГЕРБ. По този начин от фирми излезли от „сивия сектор“ са излезли 1 милиард и 200 хиляди лева.

Обмисля се прагът за ДДС регистрация на фирмите да се вдигне от 50 000 на 100 000 лева оборот, а обхватът на патентните дейности да се вдигне, за да може малките фирми да работят по-спокойно, каза още Красимир Стефанов. Предстои и въвеждането на „Златен стандарт“ за изрядните фирми. При тях Данък добавена стойност ще се възстановява за 7 дни.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button