Избори 2013

Учители на Георги Ривов го подкрепят в живота и политиката

Ривов с учителите„Георги беше забележителен ученик. Още в училище си личеше, че има огромен потенциал“, единодушни са хасковските учители на Георги Ривов от основното и средното училище. В края на миналата седмица водачът на листата на Коалиция „Горда България“ в Хасковски регион се срещна с три от своите преподавателки, от които винаги е получавал признание и подкрепа. Донка Чолакова, Станка Хърсева и Нели Гумарова признаха, че никога не са губили връзка със своя изявен ученик. И изразиха безрезервната си подкрепа за трудното и отговорно решение да се включи в политиката.

„Беше толкова добър математик, че чак му беше скучно в часовете. За да ангажирам вниманието му давах да решава много сложни задачи от по-горния клас“, спомни си с усмивка Донка Чолакова, която му е класен ръководител в основното училище „Шандор Петьофи“. Освен, че завършил с отличие, Георги бил от малък много трудолюбив и дисциплиниран. „По бригадите правеше поне по две норми, при това само за няколко часа“, каза още учителката.

„Освен, че беше блестящ математик той много обичаше компютрите. Печелеше всички ученически състезания и олимпиади, на които участваше. Един от най-бляскавите му успехи е спечелването на Международната олимпиада по информатика във Варна през 1988-а г“, допълва Станка Хърсева, която му е преподавала по история.

„Бях много близък с моя учител по информатика Васил Хърсев. Той беше мой духовен наставник. Подкрепяше ме и ме насърчаваше да се занимавам с компютри и с информатика. През 80-те години имаше само една компютърна зала в техникума по автотранспорт. След това се създаде школа в обединените ученически общежития. Там се подготвях. Когато спечелих състезанието във Варна ме наградиха с домашен компютър „Правец 8 Д“. Тогава компютрите бяха голяма рядкост. А и струваха почти колкото една „Лада“, разказва Георги Ривов. А като жест към учителя Хърсев от образователното министерство обещават да обзаведат компютърен кабинет с първите 16 битови компютри в Хасково.

„За съжаление Васил Хърсев почина много млад и не дочака да види как се осъществява мечтата му. Но кабинетът беше разкрит в ученическите общежития, съществува и досега“, каза още Георги Ривов. Едно от трите му деца е кръстено Васил. Заради Васил Левски, пред който Георги Ривов винаги се е прекланял и заради Васил Хърсев, като знак на почит към духовния му наставник.
 Учителките от основното училище „Шандоьор Петьофи“ Чолакова и Хърсева почти не си спомнят Георги да е правил бели или пакости в училище. „Имаше една родителска среща, на която порицахме момчетата, за това че закачат съученичките си“, едва си спомниха те. „Взехме си бележка, разбрахме, че не трябва да се повтаря“, признава Георги.

Ривов с учителите„Той винаги е бил нещо като барометър на класа. Един вид тих лидерФ, допълва Станка Хърсева. След 7-ми клас Георги е приет в математическата гимназия. Но за приятна изненада избира да завърши 8-ми клас в „Шандор Петьофи“. Завършва с пълно отличие и е приет с първи резултат в Механотехникума в Хасково в престижната специалност „Промишлена електроника“.

„Преподавах му по литература и му бях класна в механотехникума. Георги беше много наясно със себе си. Беше много зрял за годините си. С него разговарях като с възрастен, не като с ученик“, казва Нели Гумарова. Като блестящ математик Георги често спорел с преподавателката си по математика Бойдева. „Водехме един особен наш диалог, който отстрани изглеждаше много странен, дори скандален. Това си беше наш начин на общуване“, спомя си Георги Ривов. Няколко месеца продължил спорът му с преподавателите по специалните предмети дали магнитното поле извършва работа или не. Всички твърдели, че магнитното поле извършва работа, само Георги защитавал обратната теза. Накрая успял да убеди всички, че всъщност работа извършва електромагнитното, а не магнитото поле. Миналата година спорът води и до конкретен резултат. Инж. Георги Ривов и негови партньори в бизнеса разработват специален плат, който е на принципа „Фарадеев кафез“. Практическото приложение е, че този плат намалява до 10 000 пъти степента на излъчване на електромагнитните вълни. В резултат, на което може да се използва като защитно облекло. Платът има и огромен потенциал в областта на сигурността. Тъй като облицовката с него прави помещенията почти неуязвими за подслушване.

„Георги Ривов винаги е бил отличник и победител. Създал е едно прекрасно семейство, разви и успешен бизнес. Сигурни сме, че хора като него са необходими и ще бъдат полезни в управлението на България“, казаха за своя възпитаник преподавателките. Те са убедени, че училищата на Георги в Хасково са достойна ковачница на кадри и заслужават техен възпитаник да бъде депутат.
Ривов се опитва да завърши механотехникума по индивидуален план за три вчесто за четири години. Причината е, че той вече си е осигурил приема за студент без изпит със спечелените няколко олимпиади. Не му позволяват, защото нямало как да вземе задължителните часове по учебна практика. Завършва с отличие и продължава образованието си в сегашния Технически университет в София.

Там идеята за ускорено образование бъдещият инженер Ривов успява да осъществи. И завършва висшето си образование не само отново с отличие, но и по индивидуален план за 3 и половина вместо за 5 години.

„Аз вярвам, че ЗНАНИЕТО е сила, която ни прави СВОБОДНИ. Затова аз и Коалиция „Горда България“ ще се борим за КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ“, обещава инж. Георги Ривов. А близки, познати и приятели знаят, че той е човек, който държи на думата си.

„Действай днес! Избери бъдеще в България!“ с номер 36 на изборите на 12-ти май!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button