Избори 2013

Петко Атанасов: Вече знам как тракийските бежанци могат да получат обезщетения

Петко АтанасовВодачът на листата на ЛИДЕР в Хасковския избирателен район Петко Атанасов заяви на среща в тракийския клуб в областния град, че вече знае как потомците на бежанците от Одринска Тракия могат да получат обезщетенията си.    

Петко Атанасов е председател на партията „Национален Идеал за Единство“ /НИЕ/, която участва в парламентарните избори в съюз с ЛИДЕР. Той отправи призив към потомците на тракийските бежанци да обединят усилията си и заедно да започнат да решават проблемите с обезщетенията на бежанците. „С темата за бежанските обезщетения се занимавам от 1998 г. Навремето, когато бяхме във ВМРО, като председател на комисията за обезщетение на бежанците от Беломорието, успях да вкарам поправка в т. нар. закон „Лучников“, според която за първи път от 1947 г. насам започна компенсирането на бежанците“, заяви Атанасов. „Тази тема ми е много позната и вече знам как и бежанците от Одринска Тракия да получат обезщетенията, които им се полагат“, добави той.

Петко АтанасовОказа се, че още има хора, които не са намерили документите си и са пропуснали срока, да да бъдат обезщетени, затова моята задача първо е да удължаваме сроковете по този закон. За първи път от 1946 – 47 г. хората взеха пари – някои и по 100 000 – 200 000 лева. Има създадена българско-турска работна комисия, която се събира един път в годината, но тя нищо не прави, отбеляза водачът на листата на ЛИДЕР. „Има няколко проблема пред наследниците на тракийските бежанци – проблемът с оценките е първият. Може да се използва същата методика, която се използва за оценка на имотите на бежанците от Беломорието. Тези оценки са правени от международни комисии, в тях са участвали експерти от Франция, от Германия и от други чужди държави. Направени са били протоколи и те са били признати още тогава“, отбеляза Атанасов. Вече има нещо, на което можем да се опрем – като методика за оценка, подчерта той.

По думите му за решаването на проблема може да се използва желанието на Турция да стане член на Европейския съюз. Петко Атанасов смята, че трябва да се постави като задължително условие пред съседната ни държава изплащането на обезщетенията на наследниците на тракийските бежанци, ако иска да получи подкрепата на страната ни. „Ако няма инициатива „отдолу“, трудно ще бъде да се реши този проблем. Когато ние започнахме да работим по този въпрос, може би над 10 000 души посетиха нашите приемни, които бяхме отворили в страната, включително и в Хасково“, каза Атанасов. Съдбата ни е една и ще бъде добре да си сътрудничим, добави той и покани тракийци на среща на 3 май от 18.00 часа в клуба в кв. „Македонски“ в Хасково.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button