Избори 2013

Карате – сбъднатата мечта на Георги Ривов

Георги РивовВ годините на социализма да тренираш карате бе опасно занимание, за което лесно можеш да се озовеш в милицията и да пишеш обяснения. По социалистическо време източните бойни изкуства бяха забранен спорт. Единствено разрешено бе самбото, измислено от съветските другари. Въпреки всичко имаше хора, които тайно учеха техниките на карате. Сред тях е и хасковлията Георги Ривов.

Преди 27 години, когато е петнадесетгодишен той решава да овладее тънкостите на източното бойно изкуство. Треньори няма, учебници Ц също. Всъщност и двете неща съществуват, но само във военния факултет на НСА (тогава ВИФ УГеорги ДимитровФ), където готвят прочутите червени барети. Георги обаче е упорит и по тайни пътища успява да се сдобие с учебника на корееца Ким, който преподава именно във ВИФ. Дава му го негов приятел, но за кратко, с уговорката после да му го върне.

Учебникът е обемист, съдържа и доста рисунки на бойни прийоми, но това не плаши бъдещия каратист Ривов. Той се отказва да копира книгата, защото тогавашните ксерокси са с доста лошо качество, пък и като много други неща са под контрола на службите.

„Преписах цялата книга на ръка, а фигурите ги прекопирах, като използвах светлината на прозореца“, спомня си сегашният генерален секретар на Българската национална федерация по карате. Годината е 1986-а. Въоръжен с апокрифния учебник, Ривов сам започва да напредва в каратето. То се превръща в неговия спорт завинаги. Преди това хасковлията пробва тенис на корт, после тенис на маса, две години се занимава с футбол под ръководството на Коце Латинов. Но нито един от тези спортове не успява истински да го увлече.

Георги РивовПокрай перестройката в СССР властта у нас вдига забраната над източните бойни изкуства, в страната официално се откриват клубове. „Никога няма да забравя как на 15 септември 1988 г. се записах вече легално да тренирам карате при Димитър Тренков“, разказва Георги Ривов. Той бързо впечатлява треньора и съотборниците си с демонстрираната от него техника. Веднага става ясно, че момчето владее част от тайните на карате още преди да е прекрачило прага на залата.
Голямо влияние върху кариерата му оказва посещението на гръцкия инструктор Янис Канелис през 1989-а. „Обучението при него ми даде голям тласък. Продължавам да поддържам връзки с Янис и до днес. Наскоро даже се видяхме на балканското първенство“, споделя Георги Ривов. Преди четвърт век хасковлията най-напред печели бронзов медал. На второто си състезание през 1989 г. завоюва първото си златно отличие на кумите. При мъжете става втори на кумите и ката, а на балканското се класира пети на ката.

През 1990-а Ривов вече е студент в софийския Технически университет, специалност „Електротехника и микроелектроника“. Пробва да тренира кунг-фу, таекундоЕ Обикаля над 20 клуба в София, но на втората година от следването си се връща към това, което владее най-добре – карате вадо-рю. Преведено от японски, означава „пътят на мира, на спокойствието“. Неслучайно емблемата на стила е гълъб.

Докато следва, Ривов не скъсва връзката с родния си град. Едва 19-годишен той основава в Хасково клуб „Вадо-рю“, който е един от първите извън системата на БСФС. Създава школата по карате заедно с още трима свои приятели. Сред тях е и бъдещата му съпруга Адриана. Двамата се запознават още докато тренират при Тренков. Адриана се подготвя в клуба по-отдавна и според Ривов по това време била по-добрата каратистка, а новобранците винаги изпитват респект към по-опитните състезатели. Това обаче не пречи любовта между двамата да пламне.

„Когато създадохме клуба в Хасково интересът бе голям, залата – препълнена, разказва за началото водачът в листата на Коалиция „Горда България“ за Хасковско. После към клубното име се прибавя и „Аида Нет“. Това е фирмата, основана от инженер Георги Ривов. През 2008-а неговите състезатели постигат един от най-големите си триумфи. „АидаНет вадо-рю“ е обявен за клуб номер 1 на България в комплексното класиране на БНФК. Следващата година повтарят постижението.
Най-големите успехи на карате клуба са свързани с две състезателки. През 2004-а Красимира Янкова, макар и на 18 години, се пуска в „оупъна“ при жените. 20 секунди преди края тя губеше с 0:2. Успях да й подскажа, Краси изпълни хватката, победи с 3:2 и спечели първото бронзово отличие на балканско първенство за България“, гордее се нейният треньор. Преди 3 години Силвия Вангелова украсява клубната витрина с не по-малко престижна купа. Тя печели балканската титла при кадетките. Инж. Георги Ривов прекратява спортната си кариера през 2005-а, за да се отдаде изцяло на съдийстването, той е най-титулуваният български рефер. Достига до най-високото европейско ниво, избран е за зампредседател на Балканската съдийска колегия.

Специалистът допълва, че карате не трябва да се разглежда едностранчиво, просто като една схватка между двама на татамито. Според него то е философски път, който състезателят сам избира и начертава, всъщност това означава и карате-до. Определено не става въпрос за конфронтация, за сблъсък, а за приучване към дисциплина и търсене на нови хоризонти, подчертава Ривов.

Георги РивовВодъчът на кандидат-депутатската листа на Коалиция „Горда България“ в Хасково доказа на практика, че не е завършил Техническия университет заради дипломата в джоба. За първи път в страната инж. Ривов разработва специални електронни табла, които са пригодени за отчитане на резултатите от състезанията по карате. Те и досега се използват както у нас, така и в чужбина.

Треньорското семейство Адриана и Георги Ривови има 3 деца. Ваня, Васил и Петко също тренират карате и бележат успех след успех. „Не сме ги заставяли, те сами избраха този спорт. След време може да изберат нещо друго. Важното е да спортуват“, категоричен е бащата. Това ще бъде и неговата главна цел като депутат – да създаде по-големи възможности за спортуване на повече деца, за по-добро финансиране на клубовете, за да могат техните таланти да прославят България в целия свят.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button