Избори 2013

Деница Сачева: Щедрите на обещания обикновено са стиснати на действия!

Деница Сачева и Николай БалкановИнтервю с водача на листата на коалиция ДСБ – БДФ Деница Сачева за Хасковска област и поставения под номер №2 Николай Балканов

– Кое кара човек, чиято основна професия не е политиката, да се кандидатира за народен представител?

Деница Сачева: Бях зад кадър, но не далече от политиката. Винаги съм знаела, че ще настъпи момента, в който ще трябва да взема това решение и съвсем съзнателно съм се готвела за него. Реших да вляза в политиката, когато натрупах достатъчно знания и опит, с които мога да бъда полезна за другите, но и с които мога да противодействам на заплахите за изграждането на едно по-справедливо и солидарно общество в България. Винаги участвам в нещата, които искам да променя, а инструментите на политиката дават най-големи възможности за промяна на света. През последните години се нагледах и на експерименти и злоупотреба с власт и това допълнително катализира окончателното ми решение.

Николай Балканов: Накараха ме ниските доходи и безработица които мачкат българина и неговото самочувствие. Покрай работата си съм посетил всички градове от Хасковска област и голяма част от селата и навсякъде срещам едни и същи проблеми – хората нямат работа, половината от семейства им са заминали за да търсят поминъка  си извън страната, а дребните и средни  работодатели, които са движещата сила на икономиката се чувстват заплашени от МВР, данъчни, корупция, и непрестанни и необосновани проверки. Аз като човек с малък семеен бизнес, който развивам на територията на Хасковска област, изпитвам същите несгоди. Казах си че няма да мога да се боря с тази несправедливост от позицията на дребен бизнесмен и за това реших да поискам доверието на хората за да ги представлявам в парламента.Това показва, че мога да водя битки и опита, и знанията ми със сигурност ще са полезни. Смятам че ако повече хора доказали себе си и в други поприща влязат в политиката, ще подредим държавата си и най – после ще заживеем като нормални европейци  спокойни за работата, бизнеса и бъдещето си.

– Има ли нужда от обещания по време на предизборна кампания и какво обещавате Вие?

Деница Сачева: Предизборната кампания има нужда от предложения за политически решения. Обещанията са ангажимент, който политиците трябва да поемат пред избирателите си. Щедрите на обещания обикновено са стиснати на действия. Обещанията, които галят слуха често се оказват непосилни за джоба или безсмислени за ума. Моите лични приоритети в политиката са подобряването на бизнес средата у нас особено за малки и средни предприятия, създаване на условия за младите хора у нас да работят и да се развиват в България, както и възстановяването на солидарния модел на здравно осигуряване у нас. Имам опит и в трите – от 12 години развивам свой собствен бизнес, 6 години преподавам в Нов бълграски университет и постоянно търся възможности за най-качествените студенти да останат в България, преди 14 години бях един от първите десет служители на Националната здравносигурителна каса.

– Каква е ролята на ДСБ в бъдещия парламент?

Деница Сачева: Ролята на Демократи за силна България в българската политика винаги е била да предлага смислени идеи за развитието на страната. В 41-вото Народно събрание дори като опозиция те спряха проекта АЕЦ „Белене“ и предпазиха страната от безобразия. И сега по време на предизборната кампания ДСБ е партията, която предлага най-разумния план за действие за излизане от кризата и извежда три основни приоритета – доходи, работа и сигурност. В тази партия се намира и значителна част от хората, които вече са доказали своята решителност да правят реформи, да вземат непопулярни решения, да водят държавата си напред, да оставят след себе си стабилен растеж и развитие. Това са хора доказали във времето, че славата за тях няма значение, когато трябва да направят ценностен избор. ДСБ ще работи за широко съгласие по антикризисните мерки, които предлага, а вотът на избирателите ще определи и нашето място  – в управление или в опозиция.

Николай Балканов: Основното мерило за добро управление е благосъстоянието на хората. Трите основни стъпки в тази посока са повишаване на доходите, запазване на работните места и гарантирана сигурност. За да се вдигнат доходите, първо трябва да се въведат строги правила, които да се преборят с монополните цени и да гарантират по-добра бизнес среда чрез намаляване на несправедливите данъчни ставки и максимално облекчаване на бюрократичните процедури, защото именно бизнесът създава работни места. Ще гарантираме финансова стабилност чрез спешни мерки за излизане от кризата и щя подпомогнем прохождащите бизнеси чрез заменяне досегашната система на предварителни разрешения и проверки за започване на среден и малък бизнес със система на последващ контрол. Ще гарантираме сигурност на българския бизнес и на българския гражданин чрез обявяване на фронтална и поименна война със мафията и олигарсите, оттегляне на МВР от бизнеса и Възстановяване на солидарния принцип в българското здравеопазване чрез уерличаване на парите за здраве от 4,1% од 6% от БВП. Реализирането на тези идеи не зависят от мнозинството или от малцинството, а от своя смисъл и своята приложимост. Една такава идея, която работи и която подобрява състоянието, решава проблемите, би могла да бъде прегърната дори от едно мнозинство, което не сме ние. Но ние разчитаме точно на обратното – да бъдем мнозинство този път. Защото 3 последователни правителства показаха, че не са по-добри от нас. Затова този път направете правилния избор.

– Бизнесът и икономиката са сред приоритетите на ДСБ. Как ще помогнете, за да излезем от кризата?

Деница Сачева: Като върнем малкия и средния бизнес обратно в стопанския живот на страната. На първо място чрез въвеждане на патентен данък без сложни допълнителни условия за облагането с него, което веднага ще даде по-добри възможности за семейния бизнес. Второ, чрез намаляване на данъка на едноличните търговци от 15% на 10%. Този данък сега е дискриминационен и тези хора едва свързват двата края, като същевременно работят по 14 – 16 часа на ден. Друга мярка е въвеждането на необлагаем минимум под плоския данък, с което при самонаетите и семейния бизнес ще останат около 10% от сумата, когато те взимат минималните доходи. Предвиждаме и минималните осигурителни доходи на заетите да са не само в зависимост от професията, но и от мястото. Така държавата ще може да стимулира възстановяването на бизнеса в най-засегнатите от кризите в България места.

– Вие имате опит в сферата на здравеопазването. 23 години от началото на прехода как оценявате състоянието на сектора?

Деница Сачева: Промените в здравеопазването закъсняха драстично от началото на прехода и започнаха реално едва през 1999 г. Днес 14 години след началото ние сме направили почти пълен кръг и се намираме там откъдето започнахме. Ако България беше следвала стратегията за здравеопазване приета от Народното събрание през 2001 г. днес щеше да бъде за пример в Европа. Вместо да върви напред, системата тръгна назад, НЗОК беше одържавена, парите за здраве – национализирани. Когато напуснахме Министерството на здравеопазване оставихме зад гърба си проекти на обща стойност почти 80 млн. евро – 69 млн. от тях бях осигурени от Световна банка, останалите от Европейската комисия, Американската агенция за международно развитие и др. Десет години след нас системата работеше по инерция и благодарение на проектите и финансирането, което бяхме осигурили. Днес проекти в здравното министерство няма. Парите за инвестиции са в регионалното министерство, парите за квалификация и здравноинформационни кампании са в социалното, парите за електронно здравеопазване са в транспортното. За общественото здраве днес по-голяма грижа полага министерство на земеделието отколкото здравното. НЗОК от обществена институция е превърната в политически орган за плащане на лекарства и подкрепа на болници, чиито директори са по-близки със съответната власт. Развитието на определена специалност в медицината е тясно свързано със специалността на този, който временно управлява касата или министерството. При управлението на ГЕРБ – дори специалността на съпругата на директора на касата определяше решенията в сектора. Това са комунистически абсурди, които нямат нищо общо със солидарността, пазарните принципи и здравия разум. За да се управлява здравеопазването се изсикват уникална компетентност, опит и почтенност.  Защото в този сектор са и общественото здраве и лечебното здравеопазване, в него права имат и здравноосигурените, които само плащат, но не потребяват помощ, права имат и пациентите, и лекарите и средния медицински персонал. Там трябва да се намери фин баланс между интересите на 7 млн. българи, 35 000 души лекари, 100 000 здравни професионалисти, стотици лечебни заведения, десетки фармацевтични компании, фирми за медицинска техника и апаратура и още много други участници. Това е сектора, в който воля без ум може да доведе до безумни неволи.  

– Ще влезете ли в Парламента, социологическите проучвания показват че няма да прехвърлите  4% бариера

Николай Балканов: Да, защото единствените последователно и убедени десни политици са само тези на ДСБ. Всичко останало е открито или прикрито ляво. Българинът вече два пъти гласува за фалшиви десни партии – НДСВ и ГЕРБ и от това загубихме всички, трета грешка не бива да се допуска. Ние ще бъдем в следващия парламент и ще бъдем политическата сила, чиито идеи и тези за управление ще извадят страната от политическата, икономическа и социална криза. За социолозите ще ви кажа че методологията, която използват е за двупартийна система и резултатите за малките партии винаги имат по-голямо отклонение. В проучванията не се отчита в значителна степен променливия вот на избирателите, в следствие на кампанията, вотът от чужбина, вотът на определени етнически общности, концентрацията на гласове за определени партии в определени населени места. Във цифри мога ви посоча че 4% бариера ще се равна на 120 000 – 140 000 гласа, а ДСБ събра 120 000 само на референдума за АЕЦ Белене. Друг пример е Светослав Малинов на изборите за евродепутат той сам имаше над 1%, какво остава за цялата партия.
 
– Какви са ви впечатленията от предизборната кампания до този момент?

Деница Сачева: Предизборната кампания страда от дълбока неискреност и лицемерие. Тъжно е да виждам как злоупотребата с невежеството на хиляди българи ги прави роби в 21 век. Чуват се безумни обещания, които без съмнение ще отидат в коша за боклук след изборите. Там, където ще отидат и гласовете на хората, които ги подкрепят.  За мен да лъжеш хората, за да се харесаш е тежък грях. Защото политиката има смисъл и стойност само, когато с нея се занимават смели и умни хора. Да купуваш гласове е престъпление към бъдещето. На всеки човек, който ми е казал, че е склонен да продаде гласа си съм казапа – 20-30-50 лв. днес са равни на още 4 години мизерия. Това ли искате? 50 лв. днес са 50 одрани кожи утре. Положителна тенденция е, че все пак се върна практиката да се правят дебати, макар и те да не са точно такива, от каквито демокрацията има нужда. Добре е да помним, че ГЕРБ дойде на власт с кампания, в която политиците готвеха, пееха и танцуваха. Качеството на политиката им после го изстрадахме всички. Сега кампанията на ГЕРБ е репресивна с тежки севернокорейски изстъпления, с полицеско присъствие в градовете и с концерти, които по циничен начин напомнят старата максима, че като няма хляб, поне трябва да има зрелища. Кампанията на БСП продължава да се основава на негативен ПР за опонентите и на едно псевдосоциално мислене за малкия човек, след като години наред всички политически решения, които социалистите са предлагали винаги са били в полза на монополите и олигарсите. Цинична е и кампанията на Атака, която протича като дарителска кампания. Да даряваш държавни субсидии при това само по време на избори показва липса на ценностна система. Да извикаш медии, когато веднъж и вероятно за първи път даваш пари на инвалид – за мен като човек, който цял живот дарява пари и помага на хора в неравностойно положение това е възмутително.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button