Преса

Вестниците на 16.01.2012 г.: „Издирват починал да лежи в затвора“,“Сух студ сковава Хасково“

Преса„Издирват починал, за да лежи в затвора“ – пише днес „Новинар юг“.  Това е турчинът Шен Васфи. Той е с 5 присъди за това, че е хващан да кара пиян. Явил се напоркан пред дознател по едно от делата.  През 70-те години на миналия век той се изселва със семейството си в Турция. Бил е състезател по борба, има добър бизнес в Одрин.  След настъпването на демокрацията се прибира в България със статут на временно пребиваща чужденец. Шен е бохем, но има една недобра черта – кара пиян. Заради този проблем често има срещи с родното ни правораздаване и дори стига до затвора.

Темата за родните превозвачи, които може да фалират заради забраната от Автомобилна администрация да извършват реекспорт на стоки към трети страни. Над 200 транспортни и спедиторски фирми са обречени на фалит, пише „Новинар юг“. „Хасковска Марица“ допълва, че собствениците на фирми са подали жалба в съда. Докато магистратите се произнесат обаче те търпят огромни загуби.

Новината за задържания граничен служител с подкуп също е намерила място на страниците на двата хасковски ежедневника. Това е помощник-оперативният работник Петър Петров от ГПУ-Свиленград. Задържането е извършено миналия ден при съвместни действия на Дирекция „Вътрешна сигурност“ и Главна дирекция ”Гранична полиция ” на ГКПП Капитан Андреево.  Петров е на 32, в системата на МВР е от 8 години, а на граничния пункт е назначен през ноември 2011. Досега не е бил наказван. Сумите, които е искал служителят, варират от 50 до 200 щатски долара. „Услугата“, която е изпълнявал, е по-бързо преминаване на чуждите граждани през границата. „Хасковска Марица“ допълва, че още четирима митничари ще бъдат уволнени от митницата, щом се завърнат от болнични.

„28% икономии чакат от отоплението с газ в Димитровград“, пише още „Хасковска Марица“. Три от училищните сгради в Димитровград вече се отопляват с газ. Това са Езиковата гимназия „Д-р Иван Богоров“ и основните училища „Алеко Константинов“ и „Пенчо Славейков“. До следващата седмица към мрежата ще бъдат включени и от СОУ „Любен Каравелов“.

Междувременно стана ясно, че  община Димитровград ще търси 2 млн. лв. от длъжници, информира „Новинар юг“. Толкова са старите задължения на граждани и фирми към общината. Сумата е от неплатен данък сгради, такса смет и данък МПС. Некоректните платци пък ще лъснат с въвеждането на нов софтуер, с който ще заработи отдел „Приходи“ към общината. Инсталирането ще започне на 20 януари, а на 23-и общинското данъчно няма да работи заради обучение на служителите. Дейността ще бъде възобновена от следващия ден.

„Сух студ сковава Хасково“ – водещата тема на „Хасковска Марица“. Вятър със скорост 6 метра в секунда и дневни температури около нулата обезлюдиха улици и пазари в областния град вчера. В 14 часа живакът стигна 3,4 градуса над нулата, но усещането за по-голям студ остана заради северозападния вятър.  Минус 2 градуса се очаква да е най-високата температура днес в Хасковско. Вечерта живакът ще падне до минус 5. Ще продължава да духа северозападен вятър. Сняг в областния град няма да вали. Най-много да прехвърчи някоя и друга снежинка, но обилни валежи не се очакват.

„3 общини привличат туристи с 300 бона“
– с тази дописка открива броя си днес „Новинар юг“.  3 общини от региона ще работят съвместно по проект за привличането на туристи на стойност около 300 000 лв. Това са Хасково, Димитровград и Стамболово, като първата община е водеща по проекта и ще съфинансира 5% от бюджета. Целта на инициативата е да се насърчи развитието на туризма и да се популяризира културното и историческото наследство. Дейностите по проекта предвиждат организиране на туристически форуми, както и участие на общините в изложения, панаири и туристически борси.

„Дете от региона с щам на „Пърт„, алармира „Хасковска Марица“. Грипният щам „Пърт“ е разболял дете от Хасковска област в началото на т. г. Случаят е потвърден с лабораторни изследвания в София. Вестникът цитира главния епидемиолог на републиката д-р Ангел Кунчев.

Две спортни новини от страниците на двата хасковски ежедневника. „Новинар юг“ пише за блиц турнира между „Литекс“, „Свиленград“ и „Чавдар“ – Етрополе. Според вестника Стоичков и бесен от нулевото равенство със „Свиленград“, подминал с ръмжене журналистите. „Хасковска Марица“ пък пише за новите попълнения на „Хасково 2“, които от днес започват подготовка на „Ямача“. Сред тях са нападателите Недялко Хубенов и Христо Запрянов, които играха доскоро за третодивизионния „Хеброс“ /Харманли/ и крилото Делчо Стоилов, който бе освободен от „Димитровград“ .

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button