Избори 2013

Проф. Цонка Каснакова: Новият тип партньорска педагогика ще задържи учениците в час

Срещата„Грози ни опасност да започнем да изглеждаме като допотопни животни в очите на децата“, това заяви на среща с учители от региона проф. Цонка Каснакова  от Тракийския университет в Стара Загора и кандидат – депутат от листата на ГЕРБ за Хасково.

По думите й учителите трябва да си партнират с учениците, защото днешните деца са много различни. „Това е новият тип партньорска педагогика, при която нито на ученика, нито на учителя ще му се излиза от час“, коментира проф. Каснакова.

СрещатаСпоред нея най-важното и най-трудното, което трябва да се направи за българското образование е създаването на национална стратегия за развитие на образованието. Ако това стане в страната ни няма да има 58 университета и безброй много специалности, които обучават кадри, които няма къде да се реализират, смята проф. Каснакова. Тя има идеи за промяна на организацията на учебния процес, при която учебните часове няма вече са да то 45 минути.

Кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ предлага още да се промени основната идея за стратегия на педагогическия модел. В него родителите и учителите трябва да бъдат съмишленици и заедно да работят за развитието на децата. Друг важен момент според проф. Цонка Каснакова е разширяването на връзките между училищата и университетите с бизнеса. По думите й съществуват много възможности за създаване на нови учебни програми в университетите, които обаче трябва да бъдат разработвани заедно с работодателите. Така ще се преодолее и друг проблем – липсата на практическа насоченост в обучението.

СрещатаКандидатът за депутат от гражданската листа на ГЕРБ проф. Цонка Каснакова и досега е работила по една голяма част от държавните образователни политики на правителството на Бойко Борисов. Участвала е като експерт в подготовката на проекта на Закон за предучилищното и училищното образование, в обсъжданията за промени в Закона за висшето образование. Тя е част от екипите, които разработват новите учебни програми по История и цивилизация, Роден край, Околен свят, Човекът и обществото, била е треньор по различни програми за квалификации на учителите.

Проф. Цонка Каснакова е родена в село Йерусалимово. Висшето си образование завършва във Великотърновски университет „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност „История“. 14 години е работила като учител в училищата в селата Сладун и Капитан Андреево, както и в гимназиите в Любимец и Симеоновград. През 1985 година започна работа като преподавател по История в института за усъвършенстване на учители в Стара Загора. От 2002 г. е доцент по Методика на обучението по история и цивилизация в Тракийския университет.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button