Избори 2013

Стойнев: Централната политика е длъжник на местната власт

СрещатаНа фона на националната политика проблемите на местно ниво често се пренебрегват и затова централната власт е длъжник на местната. Това заяви на среща с представители на общините от Хасковска област водачът на листата на „Коалиция за България“ Драгомир Стойнев.

От началото на прехода говорим за децентрализация, но това така и не може да бъде постигнато. Непрекъснатото делене на общините на партийни цветове е вредно, защото един кмет е кмет на всички хора, а не на дадена политическа сила, допълни Стойнев.

СрещатаВ негова подкрепа говори и кметът на Харманли Михаил Лисков, който посочи като пример бедствието от миналата година, когато централна и местна власт са се сблъскали. Вместо да се обединим, за да решим проблемите на хората, ние започнахме да сочим кой е по-добър и кой е направил повече като едната власт прескачаше другата, посочи градоначалникът. Според него ситуацията се е повторила и при земетресението в Перник. Разделението винаги води до несвършена работа, посочи Лисков.

На срещата в Харманли присъстваха представители и на част от останалите общини в региона, които разговаряха с бившия регионален министър и кмет на Благоевград Костадин Паскалев, бившия областен управител на Хасково Райна Йовчева и бившия социален министър и депутат от Хасково Емилия Масларова.

Големият проблем е когато едно правителство си постави приоритет и говори непрекъснато за него, без на практика да прави нещо за подобряването в съответната област. Така стана по време на правителството на ГЕРБ, които говореха за проблемите в здравеопазването, но вместо да ги решават ги задълбочиха като взеха средства от там, за да си закърпят бюджета, заяви Драгомир Стойнев.

СрещатаВъв всеки регион има много местни проблеми, които тежат на хората и трябва да бъдат решавани, но за целта трябва да има желание от страна на управляващите, каза Стойнев, който посочи, че през последните три години и половина делегираните държавни средства за Хасковска област са намалели с 6,5 милиона лева.

Ножът е до кокала и следващото управление трябва да отстрани онези пороци, които виждаме сега. Около 40% е корупцията в държавния сектор. Слушането е безобразие и организаторите му трябва да бъдат изметени от държавата. Първо трябва да възстановим държавността, после и принципа на децентрализация и самостоятелността на местните власти, смята Костадин Паскалев. Той каза, че в във всички страни в ЕС между 60%-70% от средствата се получаван авансово и правилото важи не само за общините, а и за бизнеса. Следващото управление трябва да се ангажира да предоговори условията за финансиране, а всички законодателни промени трябва да подлежат на оценка за въздействието им върху местните власти, категоричен е Паскалев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button