Избори 2009

ГЕРБ: Двата избора са две крачки към една цел

Делян Добрев

Делян Добрев

Делян Добрев – кандидат за евродепутат на ГЕРБ
– 31 години, женен с две деца
– икономист – бакалавър по икономика от Уеслиан Юнивърсити – САЩ, специализирал в лондонското училище по икономика, владее английски и руски език
– Професионален опит в KPMG, Ръководител проект в Районен съд Хасково. С опит в изпълнението на проекти по Оперативни програми «Административен капацитет» и «Регионално развитие», ФАР. Директор на дирекция в областна администрация – Хасково (2002-2004).

– Какво Ви накара да се завърнете тук, защо се отказахте от добрата заплата и  переспективната кариера в Съединените щати за сметка на България?

– Вярно е, че загърбих  добра карирера, но прецених че искам да живея в България,  тук да създам семейство, тук да растът децата ми. Това не означава, че съм направил компромис с професионалното си развитие. Общият европейски пазар дава възможност  всеки да работи където иска, но нашата цел, като политици е да направим така, че хората да искат да  живеят и да работят в България.

– България е част от Европа, но мислите ли, че българите се чувстват европейци?

– Всеки българин е гражданин на Европа, но за съжаление не всеки у нас се осъзнава като европеец. За това разбира се не е виновна Европа,  но не са виновни и хората, на които всеки ден им се налага едва ли не да оцеляват.
Проблемът у нас е  в професионалната реализация, особено на младите хора. Затова основно задължение на българските политици е да създадат необходимите предпоставки  за разкриването на атрактивни, високоплатени работни места. И тук управляващите са длъжници  на младите хора. За съжаление ако управлението през последните 4 години беше по- добро, България щеше да е много по- добро място за живеене. Нямаше да сме усвоили само 1 % от европейските средства, а щяхме вече да сме усвоили поне 50 – 60 % от парите, които Европа ни дава. Ако тези средства бяха влезли в България, щяхме  да имаме повече работни места, по- високи заплати и да живеем по-добре – и това мисля, че е най-важната задача пред следващото правителство. Трябва да се стимулира и селското стопанство, въпреки че у нас то се превърна едва ли не в мръсна дума и от година на година продължава  да изчезва. Затова и една от най- важните политики на ГЕРБ е именно стимулиране на хората, работещи в селското стопанство и земеделието, с гарантирана защита на техните интереси. А това може да стане само ако реално средствата от Европейския съюз достигнат до тях.

Делян Добрев със семейството си

Едно от любимите занимания на кандидата за евродепутат са разходките в планината със семейството

– България ще има 17 депутати в Европейския парламент. Мислите ли, че това е достатъчно лоби за една малка страна, което да може адекватно да защитава интересите на своите граждани.

– Тук е много важно да се подчертае  ролята на  партиите в Европейския парламент и българското членство в тях. ГЕРБ е част от Европейската народна партия /ЕНП/. Това е изключително важно, защото  ЕНП  е най-влиятелната група, която управлява в над 20 държави в Европейския съюз, което  автоматично ги превръща в управляващи в Евросъюза, а техният глас – в решаващ при вземането на решения. Затова избирането на повече депутати от ГЕРБ в Европарламента е изключително важно. Това е първото условия България да бъде на страната на управляващите, а не на страната на опозицията. И логично, колкото повече представители на ГЕРБ влязат в Европарламента като част от Европейската народна партия, толкова повече ще тежи гласът на България.

– По- голямото лоби в най-голямата партия в Европарламента  логично би трябвало да  помогне на страната ни, но не мислите ли, че България  вече е достатъчно компрометирана  в усвояването на европари? Може ли Европа толкова лесно да ни „прости” и да ни отпусне пари, само защото ГЕРБ имат  достатъчно  добро представителство в Европарламента чрез ЕНП?

– Герб не може да постигне големи успехи в Европарламента, ако не спечели и  парламентарните избори, затова и нашата партия определя изборите за Европейски парламент и  изборите за Народно събрание като „две крачки – една цел”. Силното  лоби на ГЕРБ в Европарламента няма да е пълноценно, ако не се промени   управлението на  страната.
Така че и двата избора са еднакво значими, както за ГЕРБ, така надявам се и за цялото българско общество,  което сега трябва да избере в каква посока ще продължи България.

Делян Добрев сред абитуриентите от дом Асен Златаров

Делян Добрев е член на настоятелството на дом Асен Златаров в Хасково

– Социолозите у нас предричат ниска избирателна активност на Европейските избори, а вие казвате, че те са много важни за бъдещето на България. Защо хората не разбират значението на евровота?

– Изборите за Европейски парламент са много важни, защото  там се постигат резултатите за България, там имаме възможност да договорим за следващия програмен период по-високи квоти за земеделието, повече пари за инфраструктура. Там ние трябва да лобираме за България, но в същото време, пак се връщам  на това, че у нас трябва да се промени стила на управление, за да може това, което е спечелено в Европа, да се усвоява.

– И все пак, защо хората подценават евроизборите?

– Подценяват ги, защото всички останали партии казват, че евроизборите са без значение. Те не пускат реклами, не агитират за висока избирателна активност, не правят нищо, за да могат хората да разберат колко  важно за тях е всяко едно решение на Европейския парламент. Сред хората битува мнението, че българските евродепутати  имат  едва ли не представетелни функции и само получават големи заплати. Като се остави едно такова впечатление и хората  си казват „Защо да гласуваме?”.

Делян Добрев със съпругата си– 2 години след като страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз най- голямото предимство за  хората е свободното пътуване на територията на Европа. Стандартът им на живот обаче все още е далече от европейския. Не мислите ли, че това е основната причина за апатията на избирателя?

– Вината е в досегашното управление на  България. Досегашното управление не е добро и не можа да постигне успехите, които хората очакваха. Непрекъснато избухват скандали, подценяват се световни икономически тенденции и т.н.. Кризата беше значително влошена от това, че миналата година се източиха огромни суми за ДДС. Тия пари ако бяха в държавата и не бяха изтекли в нечии джобове, ние нямаше да усетим кризата така, както я усещаме в момента. Да не говорим, че премиерът до преди 3 месеца твърдеше, че криза в България няма, а миналата седмица го слушах, че заяви, че кризата е започнала да отминава. Истината обаче е, че кризата е тук и за съжаление тя ще се усети още по-осезаемо през второто полугодие на годината .

– И накрая – вашата оценка за листата за Европейски парламент на ГЕРБ и разбира се вашето място в нея?

– Аз съм щастлив, че съм в тази листа без значение от мястото, на което съм, тъй като познавам хората, които са в нея и съм убеден, че те са способни и достойни да защитават интересите на България. Щях да се притеснявам ако пред мен в листата имаше хора, които не са подходящи. Листата е много силна и всеки един от кандидатите е достоен да е в нея.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
03.06.2009 13:00 13:00

Директор на дирекция на 26 години – за тази длъжност се изисква 12 години стаж в администрацията ….

нов
нов
04.06.2009 7:22 7:22

Искали го в чужбина…ама друг път!

gost
gost
03.06.2009 20:36 20:36

Lelee!
Bedna Balgaria!
Stom Diljan go glasjat za ewrodeputat…
Pozdrawi ot 4ushbina!Nikakwo wrastane!

gost
gost
03.06.2009 20:36 20:36

Lelee!
Bedna Balgaria!
Stom Diljan go glasjat za ewrodeputat…
Pozdrawi ot 4ushbina!Nikakwo wrastane!

gost
gost
03.06.2009 18:09 18:09

Зарчев му е кум или кумец,така се става директор на 26

gost
gost
03.06.2009 18:09 18:09

Зарчев му е кум или кумец,така се става директор на 26

гост
гост
03.06.2009 13:52 13:52

откога хората на Зарчев са в ГЕРБ този е син на бившия директор на ВиК колко проекта спечели от областна администрация, че си построи такъв палат

гост
гост
03.06.2009 13:52 13:52

откога хората на Зарчев са в ГЕРБ този е син на бившия директор на ВиК колко проекта спечели от областна администрация, че си построи такъв палат

Анонимен
Анонимен
03.06.2009 13:00 13:00

Директор на дирекция на 26 години – за тази длъжност се изисква 12 години стаж в администрацията ….

нов
нов
04.06.2009 7:22 7:22

Искали го в чужбина…ама друг път!

Back to top button