Избори 2009

Дават 110 милиона евро за „Социално включване“ на децата до 7 години

Флориан Фихтъл, Емилия Масларова, Райна ЙовчеваСтарт на проекта „Социално включване“ обяви в Хасково министърът на труда и социалната политика и водач на листата на Коалиция за България в Хасковска област Емилия Масларова. Това е първия проект, насочен към деца от 0 до 7 години. Целта му е да намали броя на малчуганите, които не тръгват на училище и на тези, които отпадат от школата през първите няколко години, каза министър Масларова.

В проекта „Социално включване“, който стартира през септември, ще могат да участват всички общини в страната. По него първоначално ще бъдат отпуснати близо 40 милиона евро, а с допълнителните средства от Европейския съюз сумата ще нарасне до 110 милиона евро. Основната група деца, които ще бъдат обхванати, са малчуганите с увреждания и тези които живеят в социално слаби семейства. Целта е колкото се може повече деца да бъдат записани и да посещават яслите и детските градини. Затова основен приоритет на този проект е да се финансира строителството на нови детски заведения.

Присъстващите на срещатаНа провелата се днес среща в Хасково, посветена на сътрудничеството между световната банка и социалното министерство, Емилия Масларова представи резултатите от завършващия тази година проект „Социални инвестиции и насърчаване на заетостта“.

Това е един успешен проект, който стартира през 2003 година и до този момент са усвоени над 93%  от парите, каза министър Масларова. По този проект има общини, които са взели над 10 млн.лева. Парите, които са дошли в област Хасково са малко над 2 млн. лева. По проекта „Социални инвестиции и насърчаване на заетостта“ са обхванати 23 хиляди безработни. Одобрените проекти са 1287, а общата стойност с която са финансирани е над 168 милиона лева.

Участниците в дискусията„Социалното министерство трябва да насочи усилията си към решаване на последиците от кризата в България и най-вече безработицата“, каза по време на срещата постоянният представител на Световната банка в България Флориан Фихтъл. Според него страната ни трябва да продължава да работи по програми за социална заетост, което социалното министерство не е престанало да прави през последните 4 години с помощта на Световната банка.

Според Флориан Фихтъл от тук нататък проблемите, които трябва да решават управляващите, са свързани с подобряване на системата на образованието. „Българското общество е застаряващо и с годините работоспособното население ще намалява, а това изисква по-добре подготвени кадри“, обоснова се Фихтъл. От друга страна по-голямата продължителност на живота ще доведе до търсене на повече хора, които да се грижат за възрастните, това е и предизвикателство към пенсионните фондове. В тази връзка Световната банка работи в полза на българското правителство като го подкрепя с дългосрочни заеми с образователна и социална насоченост.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button